Dr UZUN, Türkiye Basketbol Ligi (TBL), Türk Futbol Ligi (TFF) ve Türk Voleybol Ligi (TVF) 'den gelen, yüksek performanslı profesyonel sporcuları tedavi etmektedir. Ayrıca; Güreş, Atletizm ve diğer çok sık oynanan spor dallarında, yaralanan hastaları tedavi etmektedir.
2007-2010 yılları arasında BJK,
2015-2017 yılları arasında Sarıyer Voleybol ve Futbol Takımları
2015-2017 yılları arasında Darüşşafaka Doğuş Basketbol takımının konsültan hekimi,
2017 yılı ile birlikte de A Kadın Milli Basketbol Takımının doktorluğunu yapmaya başlamıştır.
Spor yaralanmaları, kapalı alanlar veya açık alanda yapılanaktiviteler veya egzersiz yaparken meydana gelir. Spor yaralanmaları, kazalar, yetersiz eğitim, koruyucu cihazların yanlış kullanılması veya yetersiz germe veya ısınma egzersizlerinden kaynaklanabilir. En sık görülen spor yaralanmaları burkulmalar, kas yaralanmaları, kırıklar ve çıkıklardır.
Yaralanma için önerilen en yaygın tedavi istirahat, buz, sıkı bandaj ve yükseltmedir (RICE).
Dinlenme: Yaralanmaya neden olabilecek faaliyetlerden kaçının
Buz: Buz paketleri yaralı bölgeye uygulanabilir ve şişme ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Etkilenen bölgeye havlu üzerine birkaç gün boyunca günde dört kez 15-20 dakika boyunca buz uygulanmalıdır. Asla buzu direkt olarak, derinin üstüne koymayın.
Sıkı bandaj: Yaralı bölgenin sıkıştırılması şişmeyi azaltmaya yardımcı olur. Elastik sargılar, bandajlar ve ateller bu işlemi başarabilir Yükseltme: Şişkinliği ve ağrıyı azaltmak için yaralı olan kısmı kalp seviyesinin üzerinde kaldırın.
Sporla ilgili yaralanmaları önlemek için izlenen önlemlerin bazıları arasında şunlar sayılabilir:
Kasları güçlendirmek için bir egzersiz programını izleyin
Yavaşça egzersiz seviyenizi arttırın ve egzersizle aşırı yük gelmesini önleyin.
Yaralanma şansınızı azaltmaya yardımcı olacak herhangi bir spor etkinliğini yapmadan önce, dirsek muhafazaları, göz koruyucu, ağız koruyucuları ve pedler, rahat giysiler ve atletik ayakkabılar gibi düzgün takılmış koruyucular taktığınızdan emin olun
Spor faaliyetlerinden önce ve sonra; egzersizleri, ısınmaya ve serinlemeye dikkat edin. Egzersizler kasları germek, esnekliği artırmak ve yumuşak doku yaralanmalarını azaltmak için yardımcı olacaktır.
Aşırı yemek yemekten veya yedikten hemen sonra da egzersiz yapmaktan kaçının.
Kasları besleyecek sağlıklı bir diyet yapın
Yaralı veya yorgun olduğunuzda, oynamaktan kaçının. Oynadıktan sonra biraz ara verin
Katıltığınız aktivetenin kurallarını öğrenin
Spor yapmak için, fiziksel olarak uygun olduğunuzdan emin olun
Tenis, basketbol ve jimnastik gibi en sevdiğiniz sporu yaparken omuzlarda şiddetli ağrı, omuzda yırtık bağ veya omuz çıkığı olabilir. Bunlar, spor yaparken omuzun fazla kullanılması nedeniyle olabilir. Basit ağrı veya akut yaralanmalar konservatif tedavi ile tedavi edilebilir ve kronik yaralanmalar cerrahi tedavi gerektirebilir.
Femur kemiğinin kırıkları, labral yırtık ve kalça çıkığı kalçayı etkileyen yaygın spor yaralanmalarından biridir. Kalça eklemi daha fazla ağırlık taşır ve spor yaparken yaralanmalara daha yatkındır. Kalça yaralanmaları, başka komplikasyonları önlemek için acil tıbbi müdahale gerektirir.
Rehabilitasyon programları ve fizik tedavi, kasları güçlendirmek ve hareketleri geliştirmek için belirli egzersizleri yapmak zorunda olduğunuz tıbbi müdahalenin ardından önerilir.
Ön çapraz bağ (ACL), dizde sporu oynarken dizin aşırı kullanılmasıyla gözyaşı dökebilen büyük bir sabit bağdır. ACL'nin kötü iyileşme kabiliyeti vardır ve istikrarsızlığa neden olabilir. Dizdeki diğer yaygın spor yaralanmaları kıkırdak hasarı ve menisküs yırtığıdır. Sporun diz yaralanmaları, açık cerrahi veya minimal invaziv teknik kullanılarak cerrahi müdahale gerektirebilir. Doktorunuz, kaslarınızı güçlendirmek, elastikiyeti geliştirmek ve kemiklerin ve eklemlerin hareketlerini iyileştirmek için fizik tedavi önerir.