Kalça protezi, kalçadaki kireçlenme için gerekli bir hale gelmiştir. Bu ameliyat, yıllarca ağrısız yaşayabilmenin bilinen en etkili yollarından biridir.
Kireçlenme , klasik tedavi yöntemlerine cevap vermediğinde, total kalça protezi ameliyatı hasta için en uygun çözüm olabilir.
Kireçlenme, eklem yüzeyinin (kıkırdak) yıpranıp aşındığı birden çok durumu kapsayan genel bir terimdir. Eklem yüzeyi , eklem hareketlerinde kolaylık sağlayan kıkırdak yüzeyiyle kaplıdır. Bu yüzey, bazı sebeplerden dolayı aşınabilir. Çoğunlukla bunun sebebi bilinmez.Kıkırdak yüzey aşındığında, kemik uçları birbirine değer ve ağrıya sebep olur. Kireçlenmeye sebep olabilecek birçok durum olmasına rağmen kesin sebep bilinmemektedir.Her zaman olmasa da genel anlamda bu durum, yaşlılıkta etkisini gösterir (Osteoartrit).
Osteoartrit tanısı, hastanın şikayetiyle, muayenesiyle ve görüntüleri yardımıyla koyulabilir.Osteoartrit teşhisi için kan testine ihtiyaç yoktur.
Klasik (ameliyat dışında)tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen artrit için total kalça protezi ameliyatı önerilmektedir.
Aşağıdaki durumlarda Total Kalça Protezi Ameliyatı düşünülmelidir:
Ameliyattan önce basit birtakım tedavi yöntemlerini denemiş olacaksınızdır. Bunlar, analjezikler, kilo verme, anti-enflamatuar tedaviler, aktivitelerin yeniden düzenlenmesi , değnekler ve fizyoterapi olabilir.
Total Kalça Protezi Ameliyatı için kararınızı, cerrahınıza, ailenize ve doktorunuza danışarak vermelisiniz.
Ameliyatın en belirgin yararları aşağıdaki gibidir:
Ağırlığınızı kalça üzerine verebileceksiniz ve Fizyoterapistiniz ameliyat sonrası egzersizlerde size yardımcı olacaktır.
Ağrı ve refakat durumunuza bağlı olarak yaklaşık 5-7 gün arasında taburcu olunup eve dönülebilir. Dikişler genellikle eriyebilen türdedir ama aksi durumda 10 gün içinde alınacaktır. Ameliyat sonrasında taburculuk öncesi hasta ziyareti planlanır. İki hafta boyunca değneklerle yürüyebilme konusunda ve ameliyat sonrası 4-6 hafta arası yürüme değneği kullanımı konusunda önerilerde bulunulmaktadır.
Unutmayın, bu yapay bir kalça olduğundan dikkatli olunması gerekmektedir.
AYNI ANDA KALÇANIZI BÜKÜP AYAĞINIZI İÇE DÖNDÜRME HAREKETİNDEN KAÇININ. Bu tür bir hareket, KALÇA ÇIKIĞI na sebep olabilir. Böylesi bir çıkığa sebep olmamak için dikkat edilmesi gereken başka noktalar da bulunmaktadır:
Her önemli ameliyatta olduğu gibi bunda da bazı potansiyel risk unsurları bulunmaktadır. Ameliyatın avantajları, yaşanabilecek potansiyel bazı sorunlardan çok daha fazla olduğundan ameliyat tercih edilir. Ameliyat öncesinde bu riskler hakkında bilgilendirilmeniz önemlidir.
Tıbbi Komplikasyonlar anestetik ve genel durumunuzla ilgili gelişebilir. Nerdeyse her türden medikal komplikasyon gelişebileceğinden, belli bir liste tutmak mümkün değildir. Oluşabilecek bazı komplikasyonlar aşağıdaki gibidir:
Enfeksiyon: Enfeksiyon , herhangi bir operasyon sonrası meydana gelebilir. Bu, kalçada yüzeysel ya da derin bir oluşum gösterebilir. Enfeksiyon oranları yaklaşık olarak %1 civarındadır ve meydana geldiğinde antibiyotiklerle tedavi edilebilse de bazı durumlarda cerrahi girişim gerektirebilir. Hatta çok nadir durumlarda enfeksiyonu giderebilmek için kalça protezinizin yeniden takılması gerekebilir.
Kayma: Kayma, kalçanın oyuğundaki yerinden oynaması anlamına gelir.Yeni kalça proteziyle ilgili bazı önlemler alınması gerekmektedir.Eğer bir kayma meydana gelirse, protezin anestezi altında yerine tekrar yerleştirilmesi gerekmektedir.Nadiren bu girişim gerektiren tekrarlayan bir sorun halini alır.
Kan pıhtısı (Derin Ven Trombozu): Pıhtılaşma sorunu baldır kaslarında başlayıp akciğere kadar ilerleyebilmektedir (pulmoner emboli). Bunlar bazı durumlarda ciddi bir hal alıp hayati tehlikeye sahip olabilmektedir. Eğer herhangi bir evrede baldır ağrınız olursa ya da nefes darlığı durumunda cerrahınızı bilgilendirmelisiniz.
Sinir ve damarlarda hasar: Nadir görülse de, bacağın belli bir kısmında kuvvetsizliğe ve his kaybına neden olabilir. Eğer kanama devam ediyorsa, damardaki hasar, cerrahi müdahale gerektirebilir.
Yara hassasiyeti: Yarada hassasiyet ya da yarayı çevreleyen uyuşukluk olabilir.Genelde bu zamanla azalır ve yenilenen ekleminizde daha fazla soruna neden olmaz.
Bacak boyu eşitsizliği: Bir bacağın boyunu diğeriyle tam anlamıyla eşit hale getirmek oldukça zordur. Bacak boylarını eşitlemenin mümkün olmadığı bazı durumlar vardır. Bütün bacak boyu eşitsizlikleri basit bir ayakkabı tabanlığı ile giderilebilir.
Aşınma: Eninde sonunda bütün eklemler aşınır. Fiziksel olarak ne kadar aktif olursanız, bu durum daha hızlı gerçekleşir. Kalça protezlerinin %80-90 ında 15-20 yıl arasında dayanıklılık süresi vardır.
Ağrı Sürekliliği: Çok nadir olsa da özellikle omurga kaynaklı ağrılar meydana gelebilir.
Kas güçsüzlüğü nedeniyle topallama
Femur(uyluk kemiği) ya da pelvis (kalça kemiği) kırıkları: Bu durum da nadir olsa da ameliyat sırası ya da sonrasında gelişebilir. Bu durum iyileşme sürecinizi uzatabilir ya da cerrahi müdahale gerektirebilir. Ameliyat öncesi endişelerinizi detaylıca ortopedi cerrahınıza belirtin.
Özet: Ameliyat, kimse tarafından hoş karşılanan bir durum değildir ama artrit hastalığı olanlar için normal bir hayat sürmekle fiziksel olarak zayıf olma durumu arasında belirgin bir fark vardır. Ameliyat, tedavi planınızın bir parçası olarak görülebilir- Ağrıları rahatlatmanın yanı sıra zarar gören eklemlerinizin güç kazanmasına yardımcı olur.