Rotator kılıf; omuz ekleminde bulunan, destek ve daha geniş hareket açıklığı sağlayan bir grup tendondan oluşur. Bu tendonların büyük derecede zarar görmesi bu tendonların yırtılması ile birlikte rotator kılıf yırtılması durumuyla sonuçlanabilir. Bu durum, orta ve ileri yaş grubunun omuz ağrısının en bilinen nedenlerinden biridir. Rotator kılıf yırtılması , kolun sıklıkla kullanımını gerektiren sporlarla ya da araba kazalarıyla oluşabilir. Rotator kılıf yırtılması ciddi ağrıya, kol gücünün zayıflamasına ve omuz hareketlerindeki kısıtlılık hissine sebep olabilir. Tutukluk, şişlik, hareket kaybı ve omuzda hassasiyet görülebilir.
Rotator kılıf yırtığı manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile etkili bir biçimde görülebilir. Semptomların giderilmesi dinlenme, omuz askısı, ağrı tedavisi, steroid iğne tedavileri ve belirli egzersizler gibi klasik tedavi yöntemleriyle sağlanabilir. Fakat ameliyat ile tendon omuz kemiğine geri yerleştirilebilir. Rotator kılıf tamiri açık ameliyat ya da artroskopik işlemle gerçekleştirilebilir.
Rotator kılıf tamiri ameliyatı önceden omuzdan 6-10 cm uzunluğunda geniş bir kesiyle rotator kılıf üzerindeki kasın ayrılmasıyla gerçekleştiriliyordu. Şimdilerde ağrıyı ve iyileşme sürecini en aza indirgemek için yeni ameliyat teknikleri geliştirildi. Artroskopik rotator kılıf tamiri her biri 1 er cm lik olacak şekilde minimal kesilerle artroskop yardımıyla gerçekleştirilen ve girişimselliği çok az olan bir cerrahi şeklidir. Artroskopi işleminde rotator kılıf tendon açıklıkları artırılarak kılıf yırtığı dikiş çengelleri kullanılarak tamir edilmektedir. Bu çengel dikişler tendonların omuz kemiğine tutturulmasına yardımcı olmaktadır. Ameliyatı takiben hareket uygulaması ve güçlendirme egzersizleri önerilmektedir.
Alternatifi açık omuz ameliyatına göre artroskopinin avantajları aşağıdaki gibidir:
Genellikle bir günlük girişim şeklinde gerçekleştirilir.