Omuz instabilitesi, omuz ekleminin sıklıkla kaymasına yol açan kronik bir durumdur. Humerus başı (yuvarlak kısmı) omzun glenoidinden (oyuk kısmı) kısmen ya da tamamen kaydığında, Omuzda kayma meydana gelir. Humerusun, oyuğundan sürekli olarak çıkması durumuna Kronik Omuz İnstabilitesi adı verilmektedir. Omzun ön kısmındaki labrum, rotator kılıf ya da bağ yırtığı (Bankart lezyonu) sık omuz kaymalarına yol açabilir.
İlaç tedavisi, dinlenme ve buz uygulaması gibi klasik tedavi yöntemleri omuz instabilitesini rahatlatmakta başarısız olurken, cerrahlar omuz sabitleme ameliyatını tavsiye edebilir. Omuz sabitleme ameliyatı, stabiliteyi güçlendirmek, omuz eklemi hareketlerini rahatlatmak ve olası kaymaları engellemek amacı ile yapılmaktadır. Kişinin sağlık durumuna da bağlı olarak, ameliyat mini kesilerle laparoskopik olarak gerçekleştirilebilir. Artroskopik stabilizasyon omuz ekleminin kronik instabilite durumunu tedavi eden bir cerrahi ameliyattır.
İşlem sonrası cerrah, tutukluğu önlemek ve omuz eklemindeki hareket sınırını genişletebilmek için sürekli hareket önerebilir. İyileşmeyi hızlandırmak ve kolaylaştırmak için 4-6 haftalık süreyle bir omuz askısı kullanılabilir. Güçlendirme egzersizlerini de içeren ameliyat sonrası rehabilitasyon programı da 6-9 aylık bir süre için tavsiye edilebilir. Ameliyat sonrası 18- 36 hafta arası aktif spor yapabilmek de mümkün olacaktır.
Açık instabilite tamiri ile karşılaştırıldığında artroskopik stabilizasyonun en önemli avantajları; eşzamanlı hastalıkları belirleyip tedavi edebilme şansının olması , daha az ağrı ve komplikasyon olması ve buna bağlı olarak hastanede yatış süresinin daha az olmasıdır.
Her cerrahi işlemde olduğu gibi, cerrahi yaranın enfeksiyonu, ameliyat sonrası tutukluk, artrit riski, kas zayıflığı ve sinir ve damarların zarar görmesi gibi bazı komplikasyonlar ve riskler de bulunmaktadır.