Menisküs C şeklinde iki parça kıkırdaktan oluşur, uyluk kemiği ve kaval kemiği arasında darbe emici ve eklem tamponu işlevi görür. Menisküs vücut ağırlığını eklemlere eşit bir şekilde dağıtmaya yardımcı olur ve tek bir ekleme ağırlık verilmesini engelleyip kireçlenme oluşmasına da engel olur. Ağırlığı üzerine aldığı için menisküs aşınıp yırtılabilir ve menisküs yırtığı en sık görülen diz yaralanmalarından biridir. Menisküs yırtığı her yaştan insanda görülebilir, temas sporu yapan bireylerde daha sık rastlanır.
Yırtığın şekli de kendi içerisinde değişiklik gösterir. Bunlar dikey,ibrik, kanat, kova sapı ve kompleks yırtık şeklinde görülür. Ani bükme, çömelme durumlarında yetişkinlerde menisküs yırtığı meydana gelebilir. Yaşlanmayla birlikte yaşlı bireylerde de yırtık ortaya çıkar. Menisküs yırtığı ciddi ağrıya, tutukluk ve şişliğe, dizde kilitlenme hissine neden olabilir ve hareket kısıtlılığı yaratabilir. Menisküs yırtığı çoğunlukla belirtilerle teşhis edilir. X-ray ya da MR gibi görüntüleme yöntemleriyle de tanı koyulabilir.
Kısa vadede menisküs yırtığının acil tedavisi D.B.K.Y (Dinlenme, Buz, Kompresyon ve Yükseltme) ve steroid olmayan anti enflamatuar ilaçlardır. Ciddi durumlarda ameliyat tavsiye edilir ve artroskopi tekniği tercih edilebilir. Daha iyi ve hızlı iyileşme süreci için cerrahınız rehabilitasyon programına yönlendirebilir.
Menisektomi cerrahisi hastane ameliyathanesinde genel, bölgesel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir.
Artroskop küçük bir lens, ışık kaynağı ve video kameradan oluşan küçük bir fiberoptik görüntüleme cihazıdır. Artroskopik cerrahide kullanılan aletler oldukça küçük boyutlardadır ( sadece 3 -4 mm çapında) ama artroskoptan görüntülendiğinde daha büyük görünmektedir.